Met je rug tegen de muur

Met je rug tegen de muur

Klein Orkest – Over de muur, ken je hem nog? “Maar wat is nou die vrijheid, zeg me wat is hij waard, wat is nou die vrijheid, met je rug tegen de muur?” (vrij samengevat). Ik denk hieraan omdat deze vorm van schijnvrijheid in veel werkrelaties voorkomt. Een van de meest belangrijke waarden van de mens is vrijheid, wat zich in de werkcontext vertaalt naar zelfsturing, het hebben van verantwoordelijkheid, jezelf kunnen ontplooien en de mogelijkheid hebben om zelf te kiezen hoe te beslissen of te handelen. Herkenbaar? Vaak vormt de reden van onvrede het ontbreken van de vrijheid die men wenst. Een baas die dominant stuurt in de richting die je eigenlijk niet wilt, een collega die de kantjes ervan af loopt waardoor jij het weer moet oplossen, hoge werkdruk, lange dagen, zeurende klanten, koffie uit de automaat die stoffiger smaakt naarmate de dag vordert, weer het gebruikelijke broodje bal in de kantine, en dan ook nog eens file op de weg naar huis. AAARRRGGGHH!! En dan denk je het toch goed voor elkaar te hebben bij die grote organisatie met die goede marktnaam en veel carrièremogelijkheden en leaseauto en interne opleidingen en…en…en…

Ja, wat heb je daaraan als je eerlijk bent? Is het allemaal zo rooskleurig gebleken als ze aan de voorkant hebben voorgespiegeld? Ben je wel zo tevreden als je had gedacht? Veel arbeidsrelaties worden beëindigd vanwege ontevredenheid en vooral vanwege het gebrek aan het gevoel van vrijheid. Let op, ik noem het bewust het gevoel van vrijheid, of je het daadwerkelijk wel of niet hebt, is niet relevant. Uitspraken als ‘er wordt niet naar me geluisterd’, ‘het duurt zo lang voordat er een beslissing wordt genomen’, ‘het management is niet duidelijk in wat hun koers is’, ‘mijn baas zegt dit maar van die andere manager hoor ik wat anders’, etcetera. Ken je ze? Vrijheid is een van de belangrijkste waarden van de mens, maar het gevoel van beperking van vrijheid is misschien nog veel belangrijker. Het niet voelen van vrijheid in het werk kan leiden tot ontevredenheid en uiteindelijk tot een burn-out, tenzij je er op tijd iets aan doet. Wanneer er sprake is van disbalans, geef dan je behoeften aan, maar geef ook je grenzen aan. Maak duidelijk voor jezelf en voor je manager wat het gevoel van vrijheid voor jou betekent én hoe je dat in je functie en takenpakket terug ziet. Zorg dat je niet met je rug tegen de muur komt te staan…