Als een stel kippen…

Als een stel kippen…

Vandaag hoorde ik een inspirerend verhaal over een stel kippen. Vrienden van ons hebben een ren in de tuin waarin een groep kippen verblijft. Nadat er op een bepaald moment een paar nieuwe kippen bij het bestaande groepje waren gezet, stopte de groep spontaan met eieren leggen. Blijkbaar was er een dusdanige verstoring in hun structuur of cultuur dat ze bewust of onbewust een eierleg-embargo aanvaardden. De nieuwe kippen hadden een zeer grote impact op het bestaande team kippen! De eigenaren hebben een aantal oplossingen aangedragen maar de kippen weigerden te leggen. Totdat de eigenaren uit wanhoop een alternatief idee kregen. De hele troep kippen (oud+nieuw) werd in een grote doos gestopt en naar een nieuwe ren bij andere mensen gebracht. De kippen gingen daar direct druk aan de gang om hun nieuwe leefomgeving te verkennen. En wat bleek: na twee dagen begonnen ze weer met leggen van eieren! Allemaal! De oude en de nieuwe kippen.

Wat is daar nu de oorzaak van? Je zou denken dat een compleet nieuwe omgeving de kippen wel in de war zou brengen, net zoals de komst van de nieuwe kippen in de oude ren. Wat maakt nu dat deze nieuwe omgeving juist een positieve stimulans bleek te zijn? Zeer waarschijnlijk omdat het clubje kippen volledig op elkaar was aangewezen in een totaal nieuwe omgeving. Alles is nieuw en ze zijn volledig uit hun comfort zone gehaald. Ze moesten hun comfort wel bij elkaar vinden en elkaar motiveren om zich staande te houden in deze nieuwe situatie. Er is blijkbaar een zeer sterk groepsgevoel dat aangesproken wordt, wanneer het gehele collectief uit de comfort zone gehaald wordt. Dit groepsgevoel kan blijkbaar een nieuwe comfort modus bieden en daarmee de veiligheid om weer gewoon de dingen te doen die je altijd deed.

Het verhaal over het stel kippen deed me denken aan de complexiteit van de mens. We kunnen die spiegel ook naar onszelf ophouden. Want een nieuwe teamlid op je afdeling wordt vaak met argusogen bekeken, terwijl je bij een verhuizing van het hele bedrijf bent aangewezen op je eigen team, en je wel comfort bij elkaar móet zoeken. Je zit nu eenmaal met z’n allen in hetzelfde schuitje en zult gezamenlijk met de nieuwe situatie moeten dealen. Of je nu kip bent, of mens. De kracht van teamwork!