Binnen of buiten het doosje?

Binnen of buiten het doosje?

Denk jij dat je zo’n goed mensenmens bent? Behandel jij anderen altijd goed? Oordeel jij nooit over anderen? Laten we eens zien.

Stel jezelf de volgende vragen. Kijk jij naar mensen als objecten of kijk je naar mensen als mensen? Zie je jezelf en anderen op een vertekende wijze als ‘dingen’ of zie je jezelf en anderen zoals we zijn, als pure authentieke wezens? Ervaar je jezelf als een persoon tussen objecten of ervaar je jezelf als een persoon tussen subjecten? Jazeker, dit zijn hele goede vragen! Vraag je je dit weleens af überhaupt? Personen, objecten, WTF is she talking about?

Hier gaat het om het doosje. Ben je in the box of out of the box? Zit je veilig in je eigen doosje, heerlijk comfortabel in je eigen vertrouwde omgeving, of durf je eruit te stappen en te kijken wat er nog meer op de wereld is? Wanneer je naar een ander kijkt als een object of een ding, ben je in the box oftewel zit je in je eigen doos waaruit de wereld voor jou bestaat. Die kan heel klein zijn en als gevolg hebben dat je jezelf voor de gek houdt door je eigen bekrompenheid. Wanneer je out of the box gaat, zie je de wereld vanuit meerdere perspectieven en kun je meer puur en met nieuwe ogen kijken. Drie keer raden wat mijn advies is… inderdaad, stap uit die doos!

The Arbinger Institute heeft er een interessant boekje over geschreven: ‘Leadership and self-deception’. Zeer interessant met leuke praktijkvoorbeelden. Wat doe jij bijvoorbeeld wanneer je in te trein zit en iemand wil op die lege stoel naast je gaan zitten? Laat je je tas demonstratief op het stoelkussen liggen of lach je naar degene die aan komt stommelen en geef je hem de ruimte om te gaan zitten. Vind je het veilig binnen je eigen vertrouwde doos of zet je een deurtje open en laat je invloeden van buitenaf binnenkomen? Soms is het een gok, soms niet. Je kunt aan die gezellige Brabantse mevrouw die bij je komt zitten een heel geanimeerd gesprek over haar carnavalservaring overhouden. Of je kunt je een uur lang irriteren over die veel te volumineuze man die vandaag nog niet gedoucht schijnt te hebben. Wat doe je? Jij bent in control! Jij kunt je box zo groot of zo klein maken als je wilt. Jij bepaalt of je binnen of buiten je doosje komt.