Een schaap is ook aardig

Een schaap is ook aardig

Een aantal jaar geleden had ik een teamleider waarmee ik een soms goede en soms slechte verstandhouding had. We waren niet elkaars natuurlijke vrienden, alhoewel we ook zeker niet elkaar natuurlijke vijanden waren. Ik denk dat we gewoon elkaars type niet zo waren. Met beider gebruiksaanwijzingen in de hand ging het best aardig. Deze teamleider kenmerkte zich door zijn creatieve uitspraken, waarvan eentje mij het meest is bijgebleven en ik deze nog regelmatig kopieer in gesprekken met mensen. De aanleiding hiervoor was als volgt. Een van mijn collega’s had het over een kandidaat die zij had gesproken voor een vacature en vertelde dat de kandidaat zich minder goed had gepresenteerd bij de opdrachtgever dan zij had verwacht. De discussie ging over het feit of de kandidaat wel of niet verder in de procedure mocht. Mijn collega deed de uitspraak: “Deze kandidaat presenteert zich misschien niet zo goed, maar hij is wel aardig.” Waarop mijn teamleider zegt: “Ja, een schaap is ook aardig!”. En daarmee werd een nieuwe uitdrukking in onze organisatie geboren, welke een lang leven kreeg. Ik denk dat de uitdrukking nog steeds gebruikt wordt daar. Ik vind het nog steeds een geweldige quote en ben mijn oud-teamleider dankbaar voor het creëren ervan. Inmiddels weten mijn vrienden ook wat ik bedoel wanneer ik zeg dat een schaap ook aardig is… de meetlat is gelegd en we relativeren het terug naar de essentie waar het om gaat.

Hoe relateer ik dat schaap nu met mijn oud-teamleider? Daar heb ik regelmatig over nagedacht. Was hij er een in de categorie ‘een schaap is ook aardig’ of krijgt hij een andere waardering van mij? Ik weet wel zeker dat het het laatste is. Ook al kon ik niet altijd uit de voeten met hem, hij heeft me ontzettend veel geleerd en vooral om in de spiegel te kijken naar mijn eigen allergieën en irritaties. Want, wat heeft het voor effect dat je geïrriteerd bent over iemand of iets en niet zuiver meer kan of wil kijken? Aan de andere kant, waarom waardeer je iemand die anders is dan jij juist om dat anders zijn? Wanneer alle schapen om je heen aardig zijn, ben jij net zo’n schaap! Laten we vooral naar de essentie van ieder wezen kijken; in the end maken juist onze verschillen dat we onderscheidend zijn en toegevoegde waarde hebben. Meh!