Het liefste wil ik een roze bril

Het liefste wil ik een roze bril

Een bezoekje aan dokter, voor velen een ongewenst en/of spannend moment omdat er vaak iets aan de hand is. En daar zit je dan, te wachten in de wachtkamer totdat je eindelijk aan de beurt bent. En hoe vaak gebeurt het niet dat de dokter uitloopt en je maar wacht en wacht en wacht. En je humeur wordt donkerder en grimmiger totdat je eindelijk verlost wordt. De wachtkamer heet niet voor niets de wachtkamer…

Mijn NLP-mentor heeft een geweldige draai gegeven aan het fenomeen wachtkamer. Zij noemt het niet de wachtkamer, maar zij noemt het de ‘aan-de-beurt’ kamer. Het is namelijk geen kamer voor wachten in haar ogen, maar een kamer waar je verblijft totdat je aan de beurt bent. En aan de beurt zijn is veel leuker dan wachten! Hoe mooi is deze verandering van perspectief wel niet? Ik werd er erg door aangesproken. En ik gebruik dit perspectief ook regelmatig wanneer ik weer ergens zit te wachten, oh nee, ik bedoel wanneer ik ergens bijna aan de beurt bent. Het helpt. Verander je perspectief en je gevoel wordt anders.

Dit doet me denken aan de welbekende roze bril. Alles is mooi, goed, positief, liefdevol, licht en luchtig wanneer je de wereld door een roze bril bekijkt. Ik ben van mening dat iedereen een roze bril in bezit moet hebben om af en toe de kijk op de wereld eens een tintje te veranderen. Vooral als deze de zwartgallige kant op dreigt te gaan. Zet die roze bril op en bekijk de situatie eens vanuit een ander perspectief! Hoe ziet dat er uit? Hoe voelt dat? Hoe klinkt het, hoe ruikt het, hoe proeft het? Visualiseer de situatie eens vanuit verschillende perspectieven: vanuit de grijze wolk, vanachter de roze bril, vanaf een leeg strand op een tropisch eiland, zwevend vanuit een vliegtuig, vanuit onder water, bedenk iets anders dan normaal. En ervaar hoe verschillend of anders de situatie eruit kan zien. Haal je lering hieruit, wat is belangrijk in deze oefening en wat kun je voor inzichten meenemen naar de echte situatie van het moment?

Een kleine coachoefening met een ontzettend krachtig resultaat. Leuk en leerzaam om eens te doen en te ervaren. En daarnaast de twist in dit verhaal: zorg dat je altijd een roze bril bij de hand hebt om de verandering van perspectief in te kunnen zetten!