Ik werk niet, ik heb alleen hobby’s…

Ideaal! Van je hobby je werk maken! Dat is de manier waarop de meeste ondernemers starten. Met een passie en skills. Zonder erbij na te denken gaan ze met goede moed aan de slag. Een plan wordt in elkaar gezet en de nodige resources bij elkaar gehaald om te kunnen starten met de onderneming. De ondernemer is erg goed in zijn inmiddels geworden vak en snel kan hij het werk niet meer aan. Bij groei komen weer andere zaken kijken waar de ondernemer helemaal geen kaas van heeft gegeten.
“Een grotere ruimte? Wat besteed ik uit? Heb ik personeel nodig? Wat gebeurt er als het volgend jaar niet zo goed gaat? Hoeveel geld heb ik nodig en waar haal ik dat allemaal vandaan? Mijn buurman vindt dat ik meer aan social media moet doen, maar hoe? Waarom, hoe, wat, waar??? STRESSSSS!”

Het begint haast op werk te lijken. Eigenlijk wil de ondernemer alleen maar doen waar hij goed in is…
Eigenlijk een normale situatie, waarbij ondernemerschap een duidelijker beeld krijgt. Het is een competentie om ondernemer te zijn en dat te blijven. Het gaat van kunnen en willen naar moeten. En niet iedere starter kan daarmee overweg. Het is al moeilijk genoeg om een betrouwbaar persoon te vinden die jouw kwaliteitscriteria respecteert en naleeft.

Een ander voorbeeld is als je koken leuk vindt, en je krijgt de vraag of je dat wekelijks wil doen voor een groep, is het dan nog leuk? Als je handig bent met de computer, vind je het dan nog zo leuk als mensen je continu vragen om te ondersteunen? Van willen naar moeten is niet leuk, je moet er mee kunnen omgaan zodat het leuk blijft. Zo zijn er veel voorbeelden te noemen in je dagelijks leven wat leuk hoort te zijn en vooral te blijven. Dat blijft ons in staat zijn om te blijven genieten. En dat wordt nogal eens vergeten in de life fitness balans (mentaal en fysiek).