Drakengedrag

Ik ken iemand die zich als een draak kan gedragen. Die zich niet zomaar een beetje minder prettig gedraagt, maar die zich op sommige momenten werkelijk als een draak kan manifesteren. Felle ogen die je tot in het bot doorgronden, een staart waar je elk moment een vreselijke klap van kan verwachten, en vooral een vuurspuwende bek waar brandende woorden uitkomen die een dodelijk en verzengend effect hebben.

Hoe kan het toch dat een mens een dergelijk gedrag kan vertonen? Dat emoties of frustraties iemand zo kunnen overnemen dat er een gedrag ontstaat dat bijna onmenselijk is? Wat zijn die triggers die zoiets veroorzaken? En vooral, hoe kun je daarmee omgaan of hoe kun je het misschien zelfs voorkomen of verminderen?

We weten allemaal dat hormonen en de ontwikkeling van de hersenen een sterke invloed kunnen hebben op gedrag. Kijk maar naar de gemiddelde puber die in verschillende fasen van de adolescentie uiteenlopende vormen van gedrag kan vertonen. Meestal nog wel in goede banen te leiden gelukkig. Maar ook volwassenen kunnen puberaal gedrag vertonen. En dat heeft dan helemaal niets meer te maken met enige invloed van hormonen of hersenen. Dat is gewoon gedrag dat ergens anders door veroorzaakt wordt. Je moet dus op zoek naar de trigger. Wat zorgt ervoor dat de strategie die je had bedacht anders uitpakt in werkelijkheid? En hoe werkt dat mechanisme? Waarom kan het vaak goed gaan en soms volledig fout zijn?

Belangrijk om te weten is dat al ons gedrag gestuurd wordt door innerlijke patronen in onze hersenen. Ieder individu heeft waarden en overtuigingen, die jou motiveren om te doen wat je doet. Daarvanuit komen gedragsstrategieën voort, namelijk hóe je doet wat je doet. Vervolgens komt de interactie, je communicatie (verbaal en non-verbaal) en je reactie op de wereld om je heen. Als het misgaat is het dus essentieel om te onderzoeken waar het specifiek misgaat. Worden je waarden en overtuigingen aangetast? Word je tot een bepaald gedrag gedwongen dat niet je natuurlijke gedrag is? Of zit er ruis op de communicatie en kun je niet volledig reageren zoals je zou willen?

Het mooiste van dit verhaal: je hebt alles in je om zelf te kunnen veranderen! De magie van succes is een kwestie van de effectiefste strategie gebruiken. En het mooie is dat je je eigen strategieën makkelijk kan aanleren of aanpassen, zodat je je niet als een draak hoeft te gedragen om je doelen te bereiken.