You are not your act

Hoe authentiek ben jij? Kun jij altijd jezelf zijn en blijven, in elke omgeving en met alle typen mensen? Volgens mij is dat onhaalbare kaart. Je kunt het proberen, en het heel graag willen, maar of het altijd werkt? Dat hoeft gelukkig ook niet. Als je maar zoveel mogelijk bij jezelf blijft, oftewel zo authentiek bent als je kan en wil.

Afgelopen week had ik een cursus in een hotel in Amsterdam. Toen ik bij het hotel aankwam, was het vol van mensen in witte kleding. Het bleek dat er die dag een healer in het hotel aanwezig zou zijn. Dit was ook te zien op een poster van een man met een mooie blonde Jezuslook bij de ingang van het hotel. Hij zag er erg zen uit. De mensen in de witte kleding manifesteerden zich warm en liefdevol, er stonden overal witte bloemen en er was zelfs een EHBO-post ingericht (zonder witte kleding trouwens). Aangezien wij een aantal keer die dag door de entourage heen moesten lopen voor onze pauzes, konden wij de sfeer goed ervaren. Was het daadwerkelijk sereen en zen? Heerste er daadwerkelijk rust? Voelde ik de vrede? Nu ben ik iemand die snel energieën om me heen aanvoelt, en het voelde om een of andere reden niet volledig kloppend. Deels wel omdat de mensen die er rondliepen, rust uitstraalden en zich zichtbaar goed en op hun plek voelden. Echter deels ook niet omdat er een zo’n circus van gemaakt werd. Bij de entree mocht je 5 euro betalen voor een directe blik in de ogen van de beste healer. Bij het weggaan stond een grote collectebus niet onverdekt opgesteld. Ik krijg dan toch twijfels. Heeft de healer daadwerkelijk spirituele krachten of is het een soort van charlatan? Ik wil hier nu zeker geen oordeel over vellen, maar de vraag rijst wel in me op. Een soort van: to heal or not to heal, that’s the question. 

In dat kader kunnen we het ook over het fenomeen zelfbedrog hebben. Ken je dat? Je kunt jezelf heel goed voor de gek houden. Je kunt jezelf heel andere kwaliteiten toebedichten dan je daadwerkelijk hebt, of dan anderen daadwerkelijk van jou ervaren. Je kunt een hele mooie act neerzetten, maar vanbinnen blijf je je authentieke zelf. Ken je deze quote: a monkey in a suit still stays a monkey? Dat dus. Of jij je authentieke zelf ook in je gedrag en uitstraling laat zien, dat is een tweede. Een aap in een pak is daar van nature goed in, maar wij mensen zijn toch nog complexere wezens. Vandaar de titel van dit blog, you are not your act. Want als jij een act speelt, dan ben je niet volledig authentiek jezelf. En vaak is dat te zien, te horen of te voelen door anderen. Je komt fake over, onnatuurlijk of wordt niet serieus genomen.

In sommige beroepen is het belangrijk dat je een bepaalde act kan spelen. Bijvoorbeeld is het voor een verkoper essentieel dat hij een goed verhaal overbrengt aan de potentiële koper. Dan nog is er een verschil tussen de type autoverkoper (lekker prototypering) en de authentieke verkoper die vanuit zijn eigen persoonlijkheid een product aan de man brengt. Wie geloof je eerder? Voor welke verkoper val je uiteindelijk? Een cabaretier is ook zo’n mooi voorbeeldberoep. Hoe authentiek is een cabaretier op het podium? Iedereen weet dat hij zijn shows voorbereidt en zelfs de diverse grappen goed timed om het effect bij het publiek te maximaliseren. En toch, ondanks de act die hij neerzet, kan hij niet anders dan authentiek op dat podium staan. Zoniet, dan zal de zaal voor de pauze al halfleeg zijn, te wijten aan het gebrek aan geloofwaardigheid. 

Leuk om hier eens over na te denken. Wat is jouw act? Ben jij je act? Of ben jij je authentieke zelf net zoals die aap in dat apenpakkie?