Grumpy Day

Ken je dat? Van die dagen waarop je gewoonweg ongelooflijk chagrijnig bent? De hele wereld tegen je gekeerd lijkt? Dat niets lukt zoals je wilt dat het lukt? Dat je je ergert aan alles en iedereen? Dat je je volkomen nutteloos voelt? En iedereen alleen maar loopt te zeuren en te zaniken? Dat niemand aandacht voor je heeft? Dat alles tegenzit?

Het stoplicht staat natuurlijk op rood. Je laat natuurlijk je sleutels vallen op het moment dat je je handen vol hebt. Je geliefde zegt natuurlijk net dat ene woordje dat je op de kast jaagt. Je gaat boodschappen doen maar natuurlijk vind je een leeg schap van net datgene dat je noodzakelijk nodig hebt. En je haar zit – natuurlijk – ook op geen enkele manier goed vandaag.

Tsja, wat te doen met dit soort dagen? Het liefste wil je de hele dag in je bed blijven met de deken over je hoofd getrokken. En vooral niets en niemand zien. De uren voorbij laten tikken en vooral je ogen en oren dichtdoen. Zwelgen in je eigen misère. Je alleen nog maar ellendiger voelen door al dat zwelgen. Nog chagrijniger worden omdat je zo zielig bent.

NEE! Dat doen we dus niet! Ga zoeken naar iets dat je positiever maakt, hoe moeilijk het soms ook lijkt. Kijk naar buiten, zie dat ene mooie herfstblaadje verkleuren. Kijk naar je bureau, zie die ene leuke afbeelding op die kaart die je laatst ontving. Kijk naar jezelf en zie de belachelijkheid van je chagrijnigheid. Lach er om, heel hard!

Soms is de oplossing niet zo eenvoudig. Dan zul je gewoonweg meer moeite moeten doen. Want om nu de hele dag als Zwelgje (zie ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’, met Ollie B. Bommel) door het leven te moeten gaan, is ook zo wat. Wat me doet denken aan meerdere tekenfilms en animatieseries. Zwelgje was depressief en de heer Bommel wist geen oplossing voor het kleine draakje. Sneeuwwitje moest leren om met een chagrijnige dwerg om te gaan, de beste Grumpy had altijd een grumpy look op z’n gezicht. En wat te denken van die smurfen? Moppersmurf was eeuwig en altijd negatief gestemd. Zelfs de vele pogingen van lolsmurf om hem op te vrolijken met zo’n ontploffend kado mochten niet baten. En zo zijn er nog veel meer series waarin een chagrijnig personage voorkomt. Blijkbaar is het een representatieve doorsnede van onze samenleving. Betekent dit dat je gewoon af en toe een baaldag mag hebben? Dat je soms gewoon chagrijnig mag zijn? Is chagrijnig zijn daarmee een keuze? Kun je je gemoedstoestand van het moment omkeren en van een grumpy face naar een happy face gaan? Kun je je eigen emoticon kiezen?

JA! Ik geloof dat je zelf invloed hebt op je eigen gemoedstoestand. Een gevleugelde uitspraak in het land van persoonlijke ontwikkeling luidt dan ook: ‘op je eigen gevoel heb je altijd invloed’. Ja, dat klopt. Als je wilt, kun je altijd invloed uitoefenen op hoe je je voelt. Als jij de hele dag dus chagrijnig wilt zijn, dan doe je dat lekker en ben je de hele dag niet te genieten. Maar als je dat wil omkeren, kun je je eigen optimisme creëren. Probeer het gewoon eens. En zie hoe makkelijk het eigenlijk toch wel is… Have fun!