IJzeren staak

IJzeren staak

[Maxi Jazz]
If you place a thing into the center of your life
That lacks the power to nourish
It will eventually poison everything that you are
And destroy you
A simple a thing as an idea
Or your perspective on yourself of the world
No one can be the source of your contempt,
It lies within, in the center.

[Zoe Johnston]
When there’s no where, left to run to
Let me come to you, let me help you down
For when the world, gives you tomorrow
Your gonna learn to live again
Just to live, for the day
I know it’s hard, to live for the moment
Just try, anyway

Een paar jaar geleden kwam ik een man tegen op een beurs. We raakten al gauw aan de praat, omdat hij mij intrigeerde. Al gauw kwam het gesprek op motorrijden en de man sprak de gevleugelde woorden: “Ik hoop dat ze tegenwoordig motoren gaan uitrusten met een awareness stuur.” De vraagtekens waren op mijn voorhoofd te lezen, dus de man vervolgde: “Tussen de handvatten hoort een stevige balk te zitten met daarop een puntige ijzeren staak. Die zorgt voor een snelle dood, zodra de berijder een fout maakt!”

Een beetje verbouwereerd laat ik deze opmerking en de stelligheid van de brenger mij overmeesteren. “Ja, het is toch duidelijk?”, vervolgt hij. “De meesten zijn alleen maar bezig met hun machine en zo snel mogelijk van A naar B te komen zonder na te denken over de impact die ze maken als ze a-sociaal gedrag vertonen op de weg. Uiteindelijk vergeten ze ook waarom ze motor rijden…” Mmmm, daar moest ik even over nadenken.

Uiteindelijk gaat het rijden op een motor om verschillende doelen. Voor mij is het ultieme vrijheid, het zoeken naar de grenzen van mijn kunnen, de grenzen van de motor. Maar uiteindelijk wil ik even naar mezelf en ‘aware’ zijn van de tijd dat ik rij… Het gaat dus niet om de motor, maar om mezelf. Het is een kwestie van perpectief. Zodra je beseft dat het leven draait om jezelf in plaats van de tastbare dingen die je leven aan- of onaangenaam maken, valt alles op zijn plaats. En elke dag heb je weer de kans om aware te zijn van alles wat er om je heen gebeurt en wat voor impact het op JOU heeft en wat voor impact jij op de omgeving hebt.

Dit prachtige nummer van Faithless geeft me in ieder geval weer even dat gevoel van bewustzijn…