HELLUP!

HELLUP!

Hulp vragen is lastig. Weet je wel hoeveel mensen hier moeite mee hebben? Ook ik heb er al heel m’n leven last van. Waarom niet gewoon even vragen of iemand me kan helpen, nee hoor, gewoon lekker eigenwijs blijven en het zelf doen. Is hulp vragen dan een teken van zwakte? Het erkennen dat je niet goed in iets bent? Dat hoeft natuurlijk niet perse. Soms ben je gewoon niet goed in iets of kun je het niet alleen.

Vorig jaar ben ik geopereerd aan mijn schouder, met als gevolg dat ik mijn goede arm een hele tijd niet kon gebruiken. Ik kan je vertellen, je móet wel om hulp vragen dan. En ja, het blijft ook dan erg moeilijk. Wil je alsjeblieft even de vaatwasser uitruimen? Wil je even mijn tas dragen? Wil je even mijn schoenveters strikken? Wil je even boodschappen voor me doen? Wil je even de was in de wasmachine stoppen? O ja en er ook uithalen, o ja en dan in de droger stoppen en o ja, ook dat er weer uithalen, en ook graag even netjes opvouwen en in de kast leggen. HELP dus! Verschrikkelijk! Nou, ik vind het in ieder geval verschrikkelijk. Toch is er in die weken van ‘hulpeloosheid’ iets veranderd. Ergens in het proces is een vorm van berusting gekomen. Ergens in het proces is er een vorm van loslaten gekomen. En ergens in het proces ben ik me bewuster geworden van de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden, van mijn eigen lijf in dit geval.

Ik hoop van harte dat ik het berusten en het loslaten kan volhouden wanneer het gaat om andere zaken dan een fysieke beperking. In de samenwerking met anderen, in het opzoeken van anderen wanneer je er zelf niet uitkomt, of gewoon wanneer je weet dat de ander daar beter in is. Je hoeft niet alles zelf te doen en te weten. Je mag om hulp vragen, ja hoor, dat mag gewoon. Ook ik mag dat dus gewoon… Wat een bevrijdende gedachte! Nu de actie eraan koppelen en hulp blijven vragen! Mijn fysieke beperking is inmiddels opgeheven, mijn schouder is volledig hersteld. Nu is het de beurt aan mijn oudste kado-dochter, die vorige week haar been heeft gebroken. Zij heeft alle hulp nodig en zij vindt dat ook ontzettend lastig om te vragen. Ik ga haar in ieder geval helpen waar ik kan!